Jacquesson is bon!

Champagne Jacquesson = Bon!

Koning winter stond voor de deur en de eerste Sint en kerstliedjes klonken door de speakers, dus was het tijd voor Champagne! Op 1 december 2019 organiseerden WinestaBram, Wijncafé Lefebvre en importeur Ovino een masterclass over het Champagnehuis Jacquesson.

Een beter begin van de december maand kun je je niet wensen.

Benieuwd wat anderen er van vonden? Lees hier wat #Thundernerd Nadien van Le Club des Vins er van vond.

Napoleon’s favoriet

Champagne Jacquesson is ooit gestart in het dorpje Châlons-sur-Marne (Tegenwoordig  Chalôns-en-Champagne) in 1798 door Memmie Jacquesson.
Het is in de loop der jaren een beroemd Champagnehuis geworden, mede door de geruchten dat het Napoleon’s favoriete Champagne was.
Het is de afgelopen 200 jaar altijd een vooruitstrevend Champagnehuis geweest. Zo werd de ‘Plaque de muselet’ (Het metalen plaatje op de kurk en het draadje waarmee de kurk vastgehouden wordt) gepatenteerd door Adolphe Jacquesson (Zoon van Memmie) in 1844. Ook werden samen met
Dr. Guyot de wijngaarden in rijen aangeplant, waardoor de het onderhouden en oogsten van de wijngaarden stukken makkelijker werd en de kwaliteit met sprongen vooruit ging. In samenwerking met scheikundige Jean Baptiste François werden technieken ontwikkeld  om het suikergehalte en daarmee de hoeveelheid CO2, in de flessen beter te controleren, waardoor het aantal ontploffende flessen in de kelders van 25% naar 4% werd terug gebracht. En wat misschien wel het meest bijgedragen heeft aan faam van het Champagnehuis Jacquesson is dat in 1843 keldermeester Johann Joseph Krug het Champagnehuis verliet en voor zichzelf begon.

De rest is van de ‘Krug’ geschiedenis is history…

Na het overlijden van Adolphe Jacquesson en zijn beide zoons, ging het een aantal decennia wat minder met het Champagnehuis, maar in 1924 werd het huis verkocht aan de Tassigny familie, welke het in 1974 weer doorverkocht aan de familie Chiquet. Dankzij Jean Chiquet en zijn zoons Jean Hervé en Laurent ging Jacquesson weer terug naar de basis; het produceren van top, top, top Champagnes.

Het aantal flessen dat jaarlijks geproduceerd wordt zakt verder en verder, puur omdat de kwaliteit voorop staat. Het grootste gedeelte van de duiven komt van eigen, biologisch bewerkte (sinds 2008) wijngaarden. Slechts een klein deel wordt bijgekocht van bevriende druiventelers.


Terroir en vintage spelen de hoofdrol

Waar de meeste beroemde Champagnehuizen assemblages maken van vele jaargangen, om zo ieder jaar de zelfde huisstijl  te creëren, doen Jean Hervé en Laurent het sinds 2000 net ff anders.

De broers geloven dat vast zitten aan een huisstijl, je voor de keuze stelt tussen continuïteit en kwaliteit, waarbij continuïteit het bij een huisstijl altijd zal winnen. Dus kozen de heren voor kwaliteit, waardoor ze nu ieder jaar proberen de beste assemblage te maken, waarin het oogstjaar het uitgangspunt is, waar nodig aangevuld met kleine delen reserve wijn. Om het terroir nog meer te benadrukken, staat er tegenwoordig ook alleen nog maar achter op de fles waar de druiven vandaan kwamen, niet meer in welke hoeveelheden ze in de assemblage verwerkt zijn.

700 serie

Zo ontstond de Champagne die bekend staat als de 700 serie in 2000. De eerste wijn die uitgebracht werd met het nieuwe label was de Cuvée 728, gebaseerd op de jaargang 2000. Ondertussen zijn we aanbeland bij de Cuvée 742, gebaseerd op de jaargang 2014. Alleen in de aller beste jaren, en wanneer de basiswijnen niet nodig zijn voor de 700 serie, worden er nog 100% vintage wijnen geproduceerd, welke van een enkele lieu-dit (wijngaard) komen.

Naast dat de wijngaarden biologisch bewerkt worden, word er in de wijnkelder zo natuurlijk mogelijk gewerkt. Laurent vergist de basiswijnen met inheemse gistculturen en in oude houten vaten, met tijdens de rijping van ongeveer een jaar, wekelijkse bâtonnage. Na de tweede vergisting op fles, rijpen de wijnen ongeveer 4 jaar sur lattes, alvorens de dégorgement plaats vindt. Er wordt minder en minder dosage toegevoegd en niet gefilterd, waardoor de wijnen na verloop van tijd wat bezinksel kunnen ontwikkelen. Van iedere Cuvée worden er een aantal flessen bewaard in de kelder, welke 5 jaar (of langer!) langer sur lattes  rijpen. Deze wijnen worden vernoemd naar de zelfde Cuvée, maar dan met de toevoeging Dégorgement Tardif (DT), oftewel later ontdaan van haar gistcellen.

Waarom beginnen met 728?

In 1898 begon de toenmalige keldermeester met een nieuwe telling in zijn boekhouding, te beginnen met Cuvée une, gevolgd door Cuvée deux etc.
De assemblage van het jaar 2000 was de 728ste Cuvée welke sindsdien in de kelder van Jacquesson gemaakt was, vandaar de keuze om vanaf dat nummer te beginnen. Klinkt logisch toch?

Je kunt natuurlijk discussiëren of een multi-vintage blend zoals Bollinger of Krug die maken niet de ultieme expressie van Champagne is, aangezien het daar al eeuwen zo gaat, maar de broers maken op deze manier wel ieder jaar een unieke wijn, met duidelijke verschillen in jaargang expressie en ieder jaar een wijn met een geheel eigen karakter.

En de wijnen?

Er werden 11(!) Cuvée’s geschonken, van oud naar jong, om duidelijk te kunnen proeven welke ontwikkeling Jacquesson door (heeft ge)maakt. Het is een echt meer jaren plan, waar bij de broers Chiquet eigenlijk nog maar halverwege de transitie zijn naar waar ze eigenlijk naar toe willen: ware expressie van jaargang en terroir. Dus we kunnen nog veel meer van ze verwachten. Can’t wait! Overigens werden er na de tijd nog een paar mooie flessen geopend, dus er was nog ietsje meer te proeven YAAAAY!

Aangezien er met Champagne niet 10.000 liter wijn in één keer wordt vergist in een grote tank, maar iedere tweede vergisting in een enkele fles plaats vindt en zelfs het proces van dégorgement en toevoegen van dosage nooit helemaal gelijk is bij iedere fles, waren er soms duidelijke verschillen per fles van de zelfde cuvée. Ik heb zelf iedere fles gekeurd en dus geproefd, zodoende heb ik mijn notities als samenvatting geschreven van alle drie de flessen die open gingen van iedere cuvée.

Cuvée 733
Gebaseerd op de oogst van 2005 en dégorgement vond plaats in het 3de kwartaal van 2009 waarbij een dosage toegevoegd werd van 2,5 gr.
Een wijn met een prachtige gouden kleur, een romige mousse, still alive and kicking en met indrukken van geroosterde noten, honing, karamel, toast, brioche en paddenstoelen.

Cuvée 733 DT
Aan het einde van de middag had Roel een kleine verrassing, de Dégorgement Tardif van de Cuvée 733! Maar helaas had deze fles de tand des tijds niet doorstaan… Er restte niets dan aroma’s van zure appel en noten.

Cuvée 734
Mijn favo van de middag! Maar dan wel omdat ze nu perfect op dronk was, of zoals sommigen het omschreven à point, oftewel precies goed.
Gebaseerd op het oogstjaar 2006, dégorgement in 2011 en 3,5 gr. dosage.
Ze maakte indruk met aroma’s van praline, nougat, geroosterde hazelnootjes, rook, marsepein, rauwe champignon, honing, notenboter en zoete specerijen en ze had een zeer lange,  uitgesproken afdronk.

Nomnomnom

Cuvée 734 DT
Ken je dat gevoel? Dat je ergens heel erg naar uit kijkt en dat het dan zwaar tegen valt? Dat hadden we met de Cuvée 734 DT… Twee flessen kurk, een niet helemaal zuiver en een véééél te jong. Dégorgement vond plaats in oktober 2014, ruim 5 jaar geleden dus en nog moet deze wijn vele jaren rijpen om haar ware expressie te tonen.

Cuvée 735 uit Magnum
De wijn waar we mee begonnen tijdens een klassiek Frans ontbijt bestaande uit stokbrood, croissants, jus d’orange en dus Champie! Oogstjaar 2007, dégorgement in januari 2012, dosage was 2,5 gr. Hele mooie wijn, voor velen de mooiste van de dag. Aroma’s van witte chocolade, perzik, marsepein, rijpe appel en citrus. Een wijn die zeker nog verder kan rijpen in de kelder, mede doordat ze in Magnum zit. Ben benieuwd naar die ene ‘gewone’ 735 die hier ligt!

Cuvée 736
Gebaseerd op een van de grootste wijnjaren (samen met 2002) in Champagne in de afgelopen decennia. Dit omdat de druiven fenolisch perfect rijp waren, maar nog steeds voldoende zuren hadden. Dégorgement in april 2013, dus vier en een half jaar sur lattes, dosage slechts 1,5 gr. Ze rook alsof je een bakkerij instapte, met indrukken van appeltaart, roomboter, citrus en sinaasappelschil.

Cuvée 736 DT
Dégorgement in november 2016! Een veel frissere indruk dan de ‘normale’ 736. Meer tonen van citrus, iets floraal, met aroma’s de rijping op gist als toast, brioche en geroosterde hazelnootjes. Jong, maar erg prettig drinken. 

Cuvée 737
Gebaseerd op het heel warme jaar 2009 en dat proef je! En toch 3,5 gr. dosage?
Dégorgement in april 2014. Een zeer volle en ronde Champagne, met rijkere tonen als tropisch fruit, room, hazelnoot, mineralen en een krachtige, lange afdronk.

Cuvée 737 DT
De 737 in het kwadraat, alsof je witte Bourgogne met bubbels aan het drinken bent. En Jean Hervé vindt dit zelfs een betere wijn dan de 736 uit het grootse jaar 2008! Hazelnoot, room, mocca, paddenstoel en een nog indrukwekkendere finale. Heer-lijk drinken dit!

Cuvée 738
Basisjaar 2010, dégorgement in januari 2015, dosage 2,5 gr. Een heel mooie wijn waarbij voor mij het steeds meer duidelijk werd dat ik Jacquesson al die jaren veel te jong gedronken heb. Mooie balans tussen het frisse van een jonge Jacquesson en aroma’s van fles rijping; citrus, nectarine, praline, mocca, koffie en hazelnootjes.

Cuvée 739 uit Magnum
Heb je nog? Bewaren! Tenzij je dorst hebt, dan drink je ‘m gewoon op natuurlijk.
Gebaseerd op het oogstjaar 2011, met dégorgement in juni 2015 en 3,5 gr. dosage. Indrukken van citrus, gele appel, mooi fris nog met een zachte mousse en iets toast en hazelnoot.

Cuvée 740
Eigenlijk al sinds lange tijd mijn favoriet en helaas niet meer in Nederland te krijgen.. Deze flessen waren naar ons verstuurd vanuit Frankrijk, speciaal voor deze proeverij. Basisjaar was 2012, dégorgement in 2016 en slechts 1,5 gr. dosage. Een super lichte, elegante en droge stijl Champagne, waarbij ik aroma’s als grapfruit, gele appel, gember, zoete specerijen en hazelnoot noteerde.

Cuvée 741
Ook hier weer duidelijk het pittige van gember in de neus, maar meer indrukken van toast, wat boter, hazelnoot en brioche. Misschien komt dat door het ene grammetje meer dosage (2,5 gr.)? Gebaseerd op 2013 en dégorgement in mei 2018. 

Cuvée 742
De aller laatste wijn van de tasting en een wijn waarvan ik nu echt zeg ‘Weg leggen in je kelder een paar jaar vergeten.’. Want dit is (En daar ben ik pas echt achter gekomen) veel en veel en veel te jong. De ware aard van een Jacquesson Champagne laat zich pas zien, een aantal jaar na dégorgement. Zo, dat is er uit! #champagnekandusweloudereninfles

Deze wijn is fris, strak in haar zuren, ietwat gesloten zelfs. Aroma’s van citroenschil, verse gele appel en zelfs wat peper.
Ze is gebaseerd op het jaar 2014 en kreeg dégorgement in december van 2018 en slechts 1,5 gr. dosage. Dus zelfs dat ene hele jaar fles rijping was niet voldoende om haar tot haar ware expressie te laten komen.

Terres Rouges 2003
Tot en met 2011 maakten de broers zo nu en dan een rosé, maar dan niet door een klein beetje rode wijn aan een witte Champagne toe te voegen (Zoals alleen in de Champagne toegestaan is), nee door blauwe druiven een korte schilinweking te geven en dan te vergisten tot een rosé wijn.
Deze wijn is en blend van 83% Meunier en 17% Pinot Noir, eerste vergisting in eiken, bijna 5 jaar sur lattes en 3,5 gr. dosage. Het leek meer op een rode wijn dan op rosé in het glas en in het begin was ze behoorlijk intens en krachtig met aroma’s van kaneel, steranijs, overrijp rood fruit en bosgrond. Echter was dat hele intense en aromatische er na 10 minuten helemaal af was het helemaal klaar met deze wijn.
 
Terres Rouges 2008
Gelukkig was er ook nog een fles uit 2008 die absoluut niet teleurstelde. 100% Pinot Noir, eerste vergisting in eiken, dégorgement in 2014 en wederom 3,5 gr. dosage. Deze wijn was duidelijk lichter qua kleur, meer zuurstok roze. Aroma’s van frisser rood fruit, kruiden als oregano en dille, iets peper en een krachtige structuur en mousse. In het verleden heb ik wel eens de 2011 geproefd en als dit een voorbode is voor wat die kan, dan trekken we die ene fles die er nog is pas over een paar jaar open.

Corne Bautray 2005
100% Chardonnay uit Dizy, 100% fruit uit 2005, en dégorgement vond plaats in februari 2015 met toevoeging van 1,5 gr. dosage. 9.000 stokken per hectare, op een wijngaard met meer rivier afzetting in de bodem. Deze wijn was in mijn optiek echt te jong met aroma’s van groene appel, citrusschilletjes. nectarine, bloemen, brioche, hazelnoot en toast.

Champ Caïn 2005
Ook 100% Chardonnay, ook 100% fruit uit 2005 en ook dégorgement  in februari 2015, maar dan uit Avize en met 2,5 gr. dosage. 12.000 stokken per hectare, met meer kalkhoudende klein in de bodem. Duidelijk een wijn met meer structuur en tonen van toast, brioche en rijpere appel, maar hoe dat dan komt? Wellicht heeft ze ietsje meer maillard reactie* karakter?

*Wat voor een reactie? Rond 1910 ontdekte Louis Camille Maillard (What’s in the name) een reeks reacties tussen koolhydraten (Vrije of in zetmeel gebonden suikers) en aminozuren. Bij bijvoorbeeld het braden van vlees (mooie bruine buitenkant), het bakken van brood (de krokante korst) en dus ook met de suikers (Dosage!) in Champie vinden deze reacties plaats en vormen ze complexe geuren en smaken in onze lekkere bubbel van brioche brood, hazelnoot, toast en na een lange tijd zelfs honing, caramel en chocolade. Meer en uitgebreidere informatie over dit proces vindt je in een van mijn favoriete Thundernerd boeken ‘ Over eten en koken’ van Harold McGee.

Share by: