Alto Adige


Alto Adige Wine Summit 2019

Begin juni belde Ghislaine Melman naar het Wijncafé met de vraag of ik mee wilde op wijnreis naar Alto Adige in noord Italië. Little did I know dat het niet om zomaar een reisje ging…

Het betrof het Alto Adige Wine Summit 2019.

Een tweejaarlijks terugkerend evenement waarbij het consortium van Alto Adige, de Europese Unie en heel veel wijnmakers, gezamenlijk het wijnbouwgebied Alto Adige in de spotlight zetten. Er waren 150 wijnprofessionals uit 15 landen uitgenodigd; sommeliers, inkopers, verkopers, Masters of Wine, journalisten, bloggers en vloggers. Vanuit Nederland ging een exclusief clubje mee bestaande uit Ghislaine Melman (Melman Comminucations en onze reisleidster), Jolande Vos (ilovefoodwine.nl), Barbare Verbeek (Wijn Theater), Ronald de Groot (Perswijn), Hans van de Meeberg (Schrijver voor o.a. Misset Horeca), Niels van Overmeire (Sommelier van Restaurant De Bokkedoorns) en ikzelf.

Alto Adige
Jolande Vos, Ghislaine Melman, Niels van Overmeire, Bram Faber, Hans van de Meeberg, Barbara Verbeek en Ronald de Groot

Prachtig maar complex gebied

Eerst even over Alto Adige, of Süd Tirol op z’n Duits. Het is een prachtig gebied in het noorden van Italië, aan de grens met Oostenrijk en in het lager gelegen deel van de Dolomieten.
Alto Adige betekend ‘Boven de rivier Adige’. Een beetje zoals betekenis van onze provincie Overijsel. De connectie met Oostenrijk en het vroegere Oostenrijks-Hongaarse rijk is sterk te voelen in heel de regio. De voertaal is Duits, plaats en straatnamen zijn in het Duits en Italiaans, (lokale) druiventassen hebben verschillende benamingen en hoe strak alles in deze noord Italiaanse regio georganiseerd wordt is ongekend. Echt Deutsche pünktlichkeit!
Of Italiaanse dan in dit geval…

Qua wijnbouw is het belangrijkste aspect de ligging van het gebied, in de Dolomieten, waardoor de wijngaarden hoger liggen (300 tot 700 meter boven zeeniveau) en de verkoelende werking van de hoogte en het verschil in dag en nacht temperatuur voor zeer frisse, aromatische wijnen zorgen. Er zijn gemiddeld 300 dagen met zonneschijn en valt voldoende neerslag.
De bodem bestaat voornamelijk uit kalk houdende klei (mee gebracht door Gletsjers), met daarnaast een groot deel vulkanisch gesteente, miljoenen jaren geleden ontstaat door vulkaanuitbarstingen.
Door de samenstelling van dit terroir kan men een breed scala aan druivenrassen aanplanten (62% wit en 38% blauw) en een groot aantal stijlen in wijn maken en aanbieden. De belangrijkste druivenrassen zijn: Schiava (Vernatsch), Pinot Grigio, Gewürztraminer, Pinot Bianco, Pinot Nero, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Müller Thurgau, Kerner, Riesling en Vetliner.

De verschillen in terroir, de vele druivenrassen in combinatie met de benamingen in zowel Italiaans als Duits maken het een lastig wijnbouwgebied om te doorgronden.

Het grootste deel van de wijnbouw is in handen van kleine boeren (vaak bezitten ze minder dan 1 hec. wijngaard), welke hun druiven dan aan een van de vele coöperaties verkopen. Deze co-op’s vertegenwoordigen ongeveer 70% van alle gemaakte wijn in Alto Adige. En deze co-op’s kiezen er heel bewust voor om kwaliteitswijnen te produceren in plaats van makkelijk te maken en te verkopen bulk wijn.

7.00 uur ’s ochtends aanwezig op Schiphol

De trip begon donderdag 5 september met een vlucht van Schiphol naar Venetië. De koffie op Schiphol was hard nodig, want 7 uur in de ochtend aanwezig is voor een avondmens behoorlijk zwaar.

Dikke tip: Vlieg op Verona, scheelt een paar uurtjes met auto ;)

Het eerste wat deden na aankomst in Bolzano (Of Bozen auf Deutsch) was een wijnbar opzoeken, want reizen maakt dorstig.
Dikke tip: Lisa’s Wineboutique. Super enthousiaste Italiaanse dame, allemaal grote Italiaanse wijnen (voor goede prijzen!) en midden in het historische centrum van Bolzano.

2014 Brut van Mattia Vezzola uit Lombardije bij Lisa's Winebouthique

’s Avonds namen we plaats voor het diner in een prachtig kasteel in Bolzano; Maretsch, wat uit de 13e eeuw stamt.
Aan iedere tafel nam een wijnmaker plaats, welke zijn of haar wijnen schonk bij de geserveerde gerechten. Aan onze tafel werden de wijnen van de coöperatie Kellerei Kurtatsch geschonken, waarbij voor mij de AMOS (Een blend van verschillende druiven en percelen) en de Pinot Grigio (Niet verwarren met de vaak eenvoudige Pinot Grigio uit Veneto AUB!) er uit sprongen als ware ‘food wines’.

De ‘Bordeaux blend’, uit een lager gelegen (Lees: warmer) deel van Alto Adige viel me juist tegen door het hoge alcoholpercentage. Iets met schoenmaker en leest?
Pinot Grigio
Kellerei Kurtatsch Pinot Grigio 2017

NOI Techpark

Het echte werk begon op vrijdag 6 september bij het NOI Techpark in Bolzano. Een hypermodern complex, waar innovatie, onderzoek en educatie samen komen om van Alto Adige een duurzaam gebied te maken, dat klaar is voor de toekomst.

Hier waren meerdere sprekers, welke vooral in het Duits of Italiaans spraken, waardoor er vertalers waren in o.a. Engels, Duits, Italiaans, maar ook Russisch en Japans.

Alto Adige Wine Summit 2019
Dr. Ferreri over de verschillen in geografie in Alto Adige

Er werd gesproken over klimaatverandering en hoe de druivenboeren en wijnmakers hier mee omgaan. Zo wordt er tegenwoordig steeds hoger aangeplant om het sneller rijpen van de druiven tegen te gaan en is men steeds bewuster bezig in zowel de wijngaard (Duurzaam of biologisch werken) en in de wijnkelder (o.a. Water hergebruiken en zonne-energie).

Dr. Carlo Ferreri sprak uitgebreid over de verschillen in geografie en wat voor een invloed dat heeft op de rijping van de druiven in Alto Adige. Er zijn zeer duidelijk verschillen te bemerken in rijping, aroma ontwikkeling en zelfs kleur van de druiven, op de verschillende plekken/hoogtes in Alto Adige.

Ook was er een panel discussie met o.a. Norbert Niederkofler (Later meer over deze meneer), waaruit naar voren kwam dat de lokale tradities en ingrediënten (en dus ook druivenrassen) Alto Adige zo uniek maken en dat deze key figures centraal moeten staan voor de toekomst van Alto Adige. En dat ben ik helemaal met het panel eens!

Na de lunch (inclusief wijn, DUH) waren er twee proeverijen.
Een overzichtsproeverij waarbij ongeveer 50 wijnmakers hun nieuwe wijnen presenteerden welke nog niet op de markt waren. Veel jonge wijnen uit 2018, een paar ‘barrel samples’ en bovenal wederom de frisse, elegante wijnen die mij het meest aanspraken.
De ‘Bordeaux blends’ en lang houtgerijpte Lagrein wijnen waren mij weer te krachtig en tannineus. Wederom iets met een schoenmaker en z’n leest misschien?

De andere proeverij was duidelijk serieuzer. Hier kon men aan de hand van een lijst met genummerde wijnen, wijn ‘bestellen’ om te proeven. Een beetje zoals in een all you can eat restaurant.

All you can taste, I like!

Voor mij waren de mensen die er zaten te proeven toch echt wat te serieus. Als iemand te luid sprak werd met ferme taal duidelijk gemaakt dat dit niet de bedoeling was. SSSSHHT!

Wel super knap hoor, zo geconcentreerd proeven, maar ik bespreek de wijn dan toch liever in een wat informelere setting. Dus snel terug naar de overzichtsproeverij en lekker met wijnmakers praten over hun wijnen, veel gezelliger een leerzamer. #ThunderNerds

Nobert Niederkofler

Wie? Nobert Niederkofler is de chef-kok van de enige 3 Michelinsterren restaurant in Alto Adige, St. Hubertus. Het motto van St. Hubertus is ‘Cook the mountain’. Alle ingrediënten die gebruikt worden in de keuken van Norbert komen uit Alto Adige. En aan ‘waste’ doen ze niet in de keuken van Nobert.

De 150 aanwezigen van de Alto Adige Wine Summit hadden de eer om van zijn kookkunsten te mogen genieten tijdens een 5 gangen, ‘walking dinner’ in de tuin van Parkhotel Laurin in Bolzano. Natuurlijk begeleid met wijnen uit Alto Adige.

Dit was sowieso het beste diner van 2019 voor mij so far! Ook voor een leuke maaltijd kun je dus best oké terecht in Alto Adige ;)

Alto Adige Wine Summit 2019
Bram, Chef Norbert Niederkofler en Niels van Overmeire

Op grote hoogte

Op dag 3 (Zaterdag 7 september) werden de groepen opgedeeld en belande ik zowaar bij een aantal MW’s in een busje en samen met mijn nieuwe vriend,
de Amerikaan Kevin Day (Check vooral Kevin's website even!), om op een tour te gaan door de wijngaarden van Alto Adige. Voor de trip was iedereen gevraagd om aan te geven ‘welk druivenras’ je graag zou willen bezoeken. En als er ergens Pinot Noir staat dan ga ik ALTIJD voor Pinot Noir.

I-LOVE-PINOT-NOIR!  

Alto Adige Wine Summit 2019
De winery van Franz Haas in Montagna

We bezochten een wijngaard van het top domijn Franz Haas op 1.150 meter hoogte, welke begin deze eeuw aangeplant is om de klimaatverandering voor te zijn. De druiven waren hier nog oneven rijp, waar op andere plekken al bijna geoogst werd begin september.

In de wijngaard van Hannes Pfitscher op zo’n 300 meter hoogte waren de druiven al een stuk rijper en bij Cantina Girlan, in de wijngaard Trattmann (100 tot 180 meter hoogte, waar we uitleg kregen van Hannes’ neef Marc Pfitscher) was men bijna klaar om te gaan oogsten.

Wat me opviel in alle drie de wijngaarden was dat de wijngaarden er heel erg gezond uitzagen, met concurrerende gewassen tussen de rijen, goed uitziende druivenstokken en een bodem die niet plat gereden is door tracktoren. Irrigatie is toegestaan, maar wordt zelden toegepast bij de kwaliteitswijnen. De koele lucht welke vanuit de bergen naar beneden stroomt zorgt voor een lange rijping van de druiven, waardoor ze goed rijp worden en elegante, zachte Pinot’s geven met veel bewaarpotentieel dankzij de goede zuurgraad.

De proeverij vond plaats in de ontvangstruimte van Hannes Pfitscher, met een geweldig uitzicht over de vallei. Echt een dikke aanrader om te bezoeken!

Alto Adige Wine Summit 2019
Het gezelschap van de 'Pinot Nero' Tour in de Trattmann wijngaard van Cantina Girlan.

Op 2.000 meter hoogte groeien geen druiven, maar is het uitzicht wel zeer spectaculair (en koud, 0°C)!  Na de geweldige Pinot tour en proeverij ging 150 man met de kabelbaal naar het Sofie Refuge, hoog in de Dolomieten op 2.410 meter hoogte. Hier waren wederom veel wijnmakers aanwezig om hun wijnen te presenteren en werd er een traditionele Süd Tiroler maaltijd genuttigd.

Alto Adige Wine Summit

Bubbels!

Zouden we toch bijna mijn favoriete wijn overgeslagen hebben zeg! Maar gelukkig was er op de laatste ochtend (Zondag 8 september) een brunch, met daarbij aanwezig producenten van mousserende wijnen uit Alto Adige. Een beetje een ondergeschoven kindje in dit gebied (Trentino is bijvoorbeeld veel bekender), omdat vooral de frisse witte en de lokale rode wijnen bekend zijn. Maar daarom absoluut niet minder goed.
Allemaal gemaakt volgens de traditionele methode en met lange fles rijping voor complexe, gulle wijnen, maar allemaal met een verfrissende zuurgraad. HEER-LIJK!

Over bubbels gesproken, de terugweg naar het vliegveld in Venetië ging via binnendoor wegen omdat  de snelweg te druk was, rechtstreeks door het hart van het Prosecco gebied. Ik heb zelden zoveel wijngaarden om me heen gezien!

Apline freshness meets Italian elegance

Dit was het thema van het diner met Nobert Niederkofler, maar wat mij betreft ook het thema van deze trip en een perfecte omschrijving van wat er allemaal in Alto Adige gebeurt op dit moment. De elegantie en frisheid van de wijnen uit Alto Adige spreken voor zich en dit moeten de wijnmakers in Alto Adige omarmen.

Druivenrassen en wijnen die er voor mij uitsprongen waren ook vooral de frisse en aromatische varianten. Burgunders (Pinot Bianco, Grigio en Nero), Kerner (Een kruising tussen Riesling en Schiava), Müller Thurgau, Veltliner en Sauvignon Blanc. En dan vooral van hoger gelegen wijngebieden als het Eisacktal.
Dus in plaats van het aanplanten van meer populaire druivenrassen als Chardonnay en Cabernet Sauvignon, vindt ik dat de schoenmakers meer bij hun leest moeten blijven en vooral de Alpine freshness  en de  Italian elegance  moeten behouden in hun wijnen. Dit kan mede bewerkstelligd worden door  wijngaarden hoger in de Dolomieten aan te planten en door druivenrassen te gebruiken welke het beste bij het klimaat en de traditie van Alto Adige passen.
Alto Adige Wine Summit 2019
Hannes Pfitscher in het proeflokaal in Montagna





Share by: