Bodegas Valduero


Crianza, Reserva en Gran Reserva, hoe zit dat ook alweer?

In Spanje wordt de classificatie gedaan aan de hand van de vatrijping. Met als uitgangspunt: Hoe langer hoe beter. Een beetje criticus zal natuurlijk meteen doorhebben dat het niet zo werkt, want beter druivenmateriaal, vinificatie technieken etc. hebben natuurlijk veel meer invloed, maar het geeft je wel houvast qua verwachtingen van de wijn die je koopt.

                                                     Rood                                   Wit/Rosé
Minimale rijping
(In maanden)
Crianza                              24 (6 in hout)                          18 (6 in hout)
Reserva                            36 (12 in hout)                        24 (6 in hout)
Gran Reserva                
60 (18 in hout)                        48 (6 in hout)

In bepaalde DO’s (zoals Rioja) zijn de regels strenger en moeten de wijnen langer in hout verblijven dan in de rest van Spanje.

Bodegas Valduero

In mei van 2016 bezocht ik Bodegas Valduero, op uitnodiging van Wijnkoperij Okhuysen,  in Ribera del Duero, Spanje. En afgelopen week, het wordt tenslotte herfst en dus tijd voor een mooie rooie, was het tijd om opnieuw kennis te maken met dit mooie domein.

Ribera del Duero

Ribera del Duero is een wijnbouwgebied in Castilla Y Léon dat sinds 1982 de DO (Denominacíon de Origen) heeft. Het ligt in noord Spanje en is de grootste autonome regio van Spanje. Binnen dit grote gebied liggen vele DO’s waarvan Ribera del Duero op het gebied van rode wijn het bekendst is.

En natuurlijk Rueda met haar frisse, fruitige witte ‘Verdejo’

Het eerste domein dat hier startte eind 19e eeuw was het beroemde Vega Sicilia. Maar pas toen de wijnen van Alejandro Fernandez (Grupo Pesquera) in de jaren ’80 van de vorige eeuw hoge scores begonnen te halen werden de wijnen uit Ribera del Duero meer bekend in Spanje en later ook andere landen. Rond die tijd (1983) is ook Bodegas Valduero opgericht en tegenwoordig maakt men hier beroemde wijnen welke voornamelijk rood zijn en gemaakt worden van de lokale Tinto Fino druif (Tempranillo). Verantwoordelijk voor het maken van de wijnen is Yolanda Garcia Viadero, een van Spanjes beste wijnmaaksters.

Het klimaat is hier duidelijk continentaal, mede door de omliggende bergen en de hoogte van het gebied, 750 tot 1.000 meter boven zeeniveau. Overdag is het in de zomer erg warm, terwijl het door de hoge ligging ’s nachts enorm af kan koelen. Het verschil in dag en nacht temperatuur is soms wel 20 °Celsius!
Dit geeft de druiven de mogelijkheid om meer fraîcheur te behouden en langer de tijd om rijp te worden, erg fijn, aangezien Tinto Fino van zichzelf snel rijpt en zo voldoende tijd krijgt om aromastoffen op te bouwen.

Men mag overigens tot 25% andere druiven blenden met de Tinto Fino:
Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Garnacha and Albillo (Een witte druif die nog zelden gebruikt wordt).
Net als in heel Spanje mogen ook hier de termen Crianza, Reserva en Gran Reserva  gebruikt worden om aan te tonen welke stijl je van de wijn kunt verwachten.

Bodegas Valduero

Het bedrijf bestaat dus sinds 1983 en is daardoor jong, dynamisch en hyper modern. Met een moderne ‘kelder’ om de wijnen rijpen. Volgens Alphonso (Brandmanager) rijpen alle wijnen onder de grond, en technisch gezien klopt dat. Men heeft hier heel slim een ‘kelder’ boven de grond gebouwd en hier een dikke laag zand overheen gegooid, een beetje als een bunker. Het resultaat is natuurlijk het zelfde. Goed over nagedacht dus! Er liggen duizenden flessen opgeslagen om te rijpen tot het niveau van Crianza, Reserva of Gran Reserva.

In de wijngaarden, met enkel bushvines, werkt men alleen met biologisch afbreekbare middelen en er lopen schapen door de wijngaard welke de bodem afstruinen naar lekkernijen om zo ongewenst onkruid te bestrijden.

Men produceert in totaal rond een miljoen flessen wijn per jaar (inclusief wijnen uit andere omliggende gebieden), waarvan de Valduero Crianza het paradepaardje is. Daarnaast natuurlijk Reserva en Gran Reserva wijnen, een aantal nog oudere wijnen, een witte wijn van Albillo en een rosé.

Tinto Fino in optima forma

Ik kreeg van wijnwinkel Henri Bloem in Enschede (My home town!) een fles Valduero Crianza opgestuurd om me weer in helemaal in Spaanse sferen te voelen. Het betrof de wijn van oogstjaar 2014, welke na vergisting 15 maanden in twee typen eikenhouten vaten rijpte en daarna nog 12 maanden in de fles.

Ik heb de wijn ’s middags al in een karaf gedaan en na een paar uur terug gegoten in de fles om de wijn ’s avonds in al haar glorie te kunnen proeven. En wat proef je dan?

In het glas een mooie, diepe ruby kleur met dikke tranen. De neus was behoorlijk intens met duidelijk aroma’s van houtrijping als toast, grafiet, kokos, vanille en kruidnagel en primair fruit als rijpe zwarte kers en braam. In de mond is het een zeer volle wijn, met een heerlijke frisheid en krachtige, maar prettige tannine en een indrukwekkende, lange afdronk. Absoluut een wijn om nu heerlijk van te genieten, maar mocht je meer geduld hebben dan ik, bewaar de Valduero Criaza dan nog makkelijk 5 tot 10 jaar in je kelder.

Tijdens ons bezoek in 2016 proefden we natuurlijk ook de andere wijnen van het domein en deze waren minstens net goed. De witte Albillo is enorm fruitig en een heerlijk glas om zo te drinken, de rosé is een powerhouse met 6 maanden houtrijnping en moet wel echt je ding zijn.

De Reserva (30 maanden houtrijping) en Gran Reserva (48 maanden houtrijping) zijn wijnen die je het beste lang weg kunt leggen om ooit te kunnen genieten van Tinto Fino in optima forma. Ik heb het geluk gehad om ooit een paar flessen Valduero Gran Reserva 2001 te kunnen kopen voor een restaurant waar ik werkte en ik kan je vertellen dat die wijnen echt nog veel te jong waren toen we ze proefden.
Kindermoord zouden sommige mensen zeggen..

Maar wat een potentieel hebben deze wijnen!




Share by: