Sekt?

Sekt? Jawohl, Sekt!

Deutscher Sekt om precies te zijn!

De term Sekt wordt gebruikt in Duitsland (En Oostenrijk) voor wijnen met een sprankeltje a.k.a bubbels! So what’s not to love, right?

 

Het verhaal van Sekt is er echter een van middelmatigheid en massaproductie. Zo produceren de drie grootste Sekt producenten van Duitsland gezamenlijk meer wijn dan alle producenten uit de Champagne streek bij elkaar!

 

Gelukkig zijn er steeds meer hoogwaardige producenten welke mousserende wijnen van zeer hoge kwaliteit maken. 


Voor de meest betaalbare Sekt wijnen (Welke over het algemeen enkel op de Duitse markt verkocht worden) komen de druiven, de most of soms zelfs de wijn vaak niet eens uit Duitsland, maar mogen de druiven uit heel Europa komen (Mits aangegeven op de fles). Deze wijnen worden ofwel gemaakt door middel van de Charmat methode (Tweede gisting in tank, a la Prosecco) of er wordt koolzuur toegevoegd (Op z’n Twents ook wel de Cocaaa Cooolaaa methode). Deze wijnen worden op de markt gebracht onder het label: “Sekt”.


Zo vond ik bij de Duitse buurtsuper deze Sekt voor een belachelijke lage prijs.


“Deutscher Sekt” is een beschermde naam welke belooft dat de druiven voor deze bubbel in ieder geval uit Duitsland komen. Deze wijnen worden meestal ook gemaakt door middel van de Charmat Methode en zijn vaak gemaakt van de ‘minder edele rassen’ als bijvoorbeeld Müller Thurgau. Achter op de fles vind je geen geografische aanduiding en de wijnen zijn vergelijkbaar in stijl met een sappige Prosecco.

 

Bij "Deutscher Sekt b.A." oftwel Duiste Sekt met een beschermde oorsprongsbenaming vind je achter op de fles een van de 13 ‘Anbaugebiete’. Deze wijnen worden gemaakt van druiven afkomstig uit een van deze 13 wijnbouwgebieden en van rassen als Riesling, Spätburgunder of Chardonnay en vaak volgens de traditionele methode.


Voortbordurend op Deutscher Sekt b.A. maken sommige producenten "Winzer Sekt". Meestal gemaakt van Riesling (What’s not to love?), van druiven van eigen wijngaarden en van een jaargang en volgende de traditionele methode.

 

Starts to sound a lot like Champagne doesn’t it?

 

Mocht je zeker willen weten wat voor bubbel je in de fles hebt? Let dan op of de volgende dingen of het etiket staan:

 

 - Of de wijn geproduceerd is in een van 13 Anbaugebiete.

 - Gemaakt is met “Klassische Flaschengärung” oftwel mousserende wijn gemaakt met tweede vergisting in de fles (Traditionele methode).

- Of de fles een controle nummer heeft (Een A.P.Nr.)

 

Dan nog effe een aantal van mijn favorieten:

 

Reichsrat Von Buhl Reserve Brut. Te koop bij de leden van Les Genereux als Oonivoo en Vindict.

Knewitz Riesling Sekt Brut. Geimporteerd door Horizon Wines en verkrijgbaar bij o.a. Werkhovin.

En de tot #1 verkozen Sekt van Duitsland: Barth Schützenhaus VDP.Erste lage Brut Nature. Te koop bij Vinotheek Vintage.

 

Prost!

Bronnen:

 

The Oxford Companion to Wine, J.Robinson

Wine Folley

Share by: